ДАН ХРАБРОСТИ И НАШ ПУТ КА ЕВРОПИ
10.05.2013

Поводом „Дана Европе“–„Дана храбрости“ и празника бугарске војске (Ђурђевдан) на Спомен костурницу бугарским оружаним снагама у Нишу, која је подигнута 1948. године у насељу „Ледена стена“, палим војницима у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ, венце су положиле делегација Амбасаде Републике Бугарске у Београду, делегација Градске општине Палилула-Ниш и Националног савета бугарске националне заједнице у Србији.

„Дошли смо у Ниш да одамо помен бугарским војницима (око 2500 хиљаде) који су овде страдали и сахрањени приликом ослобођења Ниша од окупатора заједно са својим југословенским саборцима – рекао је Њ.Е. Ангел Димитров, амбасадор Републике Бугарске у Београду. Наравно, то се поклапа и са Даном Европе који симболизује наш заједнички пут ка Европи. За мене је велико задовољство што је овде и председник Градске општине Палилула-Ниш на чијој се територији налази овај споменик. Овом приликом хоћу да му се захвалим јер се спомен обележје јако добро одржава. Задовољни смо нашим билетералним односима, највише на пољу културе и економије. Ја увек кажем да економија повезује народе али их култура још више зближава. Венце су на спомен костурницу положили и Емил Шипочки, Војни аташе Републике Бугарске у Београду и Атанас В.Крстин, генерални конзул Конзулата Републике Бугарске у Нишу.

Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, који је положио венац на спомен обележје, подсетио је да на територији Градске општине Палилула међу бројним споменицима и војничким гробљима значајно место заузима и ова Спомен костурница, подигнута 1948. године припадницима бугарских оружаних снага који су пали у Другом светском рату, у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ. Наша општина има изванредну сарадњу са Амбасадом и Конзулатом Републике Бугарске и садржајну пројектну активност са бугарским градовима: Своге, Ћустендил, Бобов Дол, Ботевград, Ихтиман, у оквиру ИПА програма суседске сарадње Србија-Бугарска-рекао је председник Џунић. Бугарска је чланица ЕУ а нашу земљу очекује датум за почетак преговора о чланстзву у ЕУ. Сарадња и размена искуства на овом путу нам је веома значајна. Ми смо са господином Ангелом Димитровим, амбасадором Републике Бугарске у Београду и Атанасом Крстиним, генералним конзулом Конзулата Бугарске у Нишу, прошле године имали садржајне билетаралне разговоре о сарадњи и пројектима које ове године остварујемо.

Уз подршку града и Градске општине Палилула, Завод за заштиту споменика културе у Нишу је 2005.године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја у насељу Ледена стена. Неки од радова су већ у том периоду извршени на основу међудржавног договора и у сарадњи са Министарством одбране Републике Бугарске. Траже се нове пројектне могућности да се у потпуности заврши реконструкција спомен обележја и уређење парковне површине.

По речима Перице Стојчева, члан Извршног савета Националног савета бугарске националне заједнице у Србији, сарадња нишке општине Палилула са општинама  у Бугарској је веома добра. И ми као Национални савет бугарске националне мањине трудимо се да допринесемо бољем разумевању, сарадњи два суседна и братска народа овде на Балкану. Наши народи су веома блиски и по језику, култури, националном идентитету, вероисповести. Зато смо и више од других упућени на сарадњу, истакао је Стојчев.

Дан Европе је прилика за активности које Европу приближавају њеним грађанима и народима. "Европа неће настати одједном, нити у оквиру јединствене, свеобухватне структуре; она ће бити стварана путем конкретних резултата, којим се у првом реду постиже солидарност на делу"- записано је још 1950.године у "Шумановој декларацији". Успешна сарадња градова и општина у пограничном делу Србије и Бугарске, уз подршку Европске уније, пример је добре праксе и сарадње у Региону. То охрабрује! (ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА, Facebook EKOpolis mreza